RSS

Changing @@SERVERNAME causes SQL Server Backups to Fail for AlwaysOn Availability Group

14 Jan

One of customers changed the value returned from @@SERVERNAME.  SQL Server works no problem, however an unexpected behavior appeared.  Changing the value for @@SERVERNAME, caused the backups to fail.

Looking at the maintenance jobs, found all jobs completed successfully and without issues.  However, upon looking at the database’s statics it states no backups completed.

image

Because the database in question is part of AlwaysOn Availability Group (AG); SQL Server executes sys.fn_hadr_backup_is_preferred_replica to determine if the backup should take place on the current node.  However, it returns value of 0 for all databases, if the preferred replica is set.  Because, the script makes a check that is running on the server that is preferred.  It does this by comparing the value to @@SERVERNAME to value of replica_server_name in sys.availability_replicas.  Because value will never match, it skips the database on both primary and secondary replica.

I have created a Microsoft Connect article (link); asking this little bit of information to be added to Books Online article (link).  There was a request submitted by Ola Hallengren (Blog | Twitter), which was closed as Won’t Fix (link).   Please vote!

This post is cross posted on my SQLCAN Blog, MSDN Blog, and SQL server Consultation blog.

 
 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s